Stress Vernietigt Je Brein. Hoe Mind Hacking Je Kan Redden.

Stress Vernietigt Je Brein

Stress is voor veel mensen iets waar we vaak mee te maken krijgen. Van deadlines op het werk, tot slechte wifi-verbindingen. Ons lijf is op zich wel bestand tegen kortdurende stress, maar als ons stress-systeem te lang wordt aangesproken, eist dat zijn tol. Onze gezondheid kan snel achteruit gaan.

Dit heeft o.a. de volgende effecten op ons lichaam: Afname hippocampus (leren, nieuwe ervaringen aangaan), verslechtering van de immuunrespons, een toename van eetlust en lichaamsvet, verminderde spiermassa en botdichtheid, toename in stemmingswisselingen, boosheid, angst en depressiviteit. Stress vernietigt je brein en neemt je lichaam daarin mee.

Mind Hacking

Het is dus zaak om langdurige stress uit de weg te gaan, of om effectiever en zinvoller met stressoren om te gaan. Hierdoor activeren we een deel van ons zenuwstelsel dat ons helpt te ontspannen, te herstellen en weer in balans te komen. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, maar meditatie en mindfulness lijken volgens de wetenschap het meest effectief hier in te zijn. Het ‘hacken’ van je eigen brein en zenuwstelsel (mind hacking of neural self-hacking) , wat middels meditatie gedaan wordt, activeert het zenuwstel op een manier dat de volgende gezonde effecten bereikt worden: Onze grijze massa in de hersenen neemt toe en analytische en emotionele brein wordt versterkt. Ons immuunsysteem wordt versterkt. We worden sneller bewust van stressoren, zodat we eerder actie kunnen ondernemen. Effecten van ouderdom op de hersenen wordt vertraagd. Onze linker frontale lob, waar ons geluksgevoel zit, wordt versterkt. Het verbetert cardiovasculaire aandoeningen, asthma, diabetes type 2, chronische pijn, slapeloosheid, angsten en fobieën. Het verlaagt stress-hormonen in ons lijf.

Mensen die veel mediteren, kunnen zich beter concentreren op één taak, luisteren beter naar anderen mensen, werken veel meer in een flow en kunnen makkelijke omgaan met stress en afleidingen.

Mind Hacking Inzetten tegen Stress

We maken zelf veel gebruik van mind hacking in onze meditatie methode. Het is een eenvoudige tool die je de rest van je leven kunt gebruiken om je gezondheid en vitaliteit op peil te houden. Je kunt één van onze trainingen volgen, of thuis met onze meditaties aan de slag.

2018-04-04T13:53:33+00:00

Over de auteur:

Bart Heijting, MSc. MSc. PT Bart heeft zichzelf middels meditatie genezen, na jaren van chronische pijn als gevolg van een heftig snowboard ongeluk waarbij hij zijn nek brak. Hierna is hij zich gaan inzetten om meditatie uit de zweverige hoek te halen en voor iedereen toegankelijk te maken. Hij helpt nu wereldwijd mensen en organisaties met stress, gezondheids- en vitaliteitvraagstukken. Hij is getrouwd met Sasha en papa van Calvin en Ruby.
Ga naar de bovenkant