Ongeluk zit in een klein hoekje

Daar lag ik dan. Op een brancard in het ziekenhuis van Briançon, een wintersportplaats in de Franse Alpen. Nog geen uur daarvoor waren we met een grote groep vrienden heerlijk aan het snowboarden, totdat mijn board bleef haken achter een graspol die door de smeltende sneeuw heen stak. Ik vloog over de kop en raakte met mijn hoofd de grond. Alles werd heel even zwart voor mijn ogen tot ik een fractie van een seconde later plat op mijn rug landde. In eerste instantie dacht ik dat er niet veel aan de hand was totdat ik overeind probeerde te komen. Ik voelde tintelingen door mijn armen en benen en erg veel pijn in mijn nek. Hierna ben ik maar rustig blijven liggen totdat de piste EHBO mij naar het dal nam in de bananenslee. Eenmaal aangekomen in het ziekenhuis werd ik meteen aan de morfine gelegd en werden er röntgenfoto’s en CT-scans gemaakt. Niet veel later kwam de arts me vertellen dat ik niet hoefde te schrikken, maar dat ik wel mijn nek had gebroken.

Een wonder dat ik nog leefde

Ik had een hangman’s fractuur. De tweede nekwervel van boven was in de breedte door midden. Het was een wonder dat ik nog leefde en dat er geen botmateriaal het ruggenmerg in was geschoten. Gelukkig was de breuk stabiel en hoefde ik geen operatie. Ik werd na een paar dagen wel in een brace gesnoerd die vanaf mijn rug en buik doorliep tot mijn achterhoofd en kin. Ik heb hier ruim zeven maanden in geleefd, totdat ik eindelijk een zachte schuimkraag om mocht. Weer twee maanden later was ik hier ook van af. Het was een raar bestaan, waarbij mijn geduld aardig op de proef werd gesteld. Desondanks ben ik deze tijd goed en gelukkig doorgekomen en was blij dat ik na een klein jaar mijn gewone leven weer kon oppakken.

Toen kwamen de klachten

Echter, na enkele maanden begonnen de pijnklachten. Mijn gehele rechter arm begon regelmatig te tintelen en had pijnscheuten vanaf de elleboog mijn hand in. Met een computer werken was onmogelijk. Het was alsof ik mijn telefoonbotje had gestoten, maar dan 24 uur per dag lang. Deze klachten kwamen en gingen met soms goede periodes en soms slechte periodes. Ongeveer 10 jaar lang heb ik hier mee rond gelopen, zonder dat een arts, osteopaat, manueel- of fysiotherapeut me verder kon helpen. Ik moest er maar mee leren leven en kon niet verder werken in de academische wereld, doordat met computers werken niet meer tot de mogelijkheden behoorde.

Hoe meditatie mijn leven heeft gered

Ik had enkele jaren geleden het boek ‘Evolve Your Brain’ van dr. Joe Dispenza gelezen, wat gaat over de kracht van het brein in relatie tot lichamelijke genezing. Een paar jaar later kwam hij naar Nederland voor trainingen, waar ik mezelf meteen voor had aangemeld. Het waren fascinerende workshops en het miraculeuze gebeurde. Na drie maanden een uur per dag te mediteren, begon er wat te gebeuren in mijn lijf. Mijn brein begon nieuwe en gezondere signalen te sturen naar de cellen in mijn nek en arm. Dit is hoe meditatie mijn leven heeft gered. Het beschadigde zenuwweefsel begon zich te herstellen, iets wat wetenschappelijk gezien niet echt mogelijk zou zijn. Na vier maanden was ik volledig klachten vrij. Dit had ik na al die jaren pijn niet meer verwacht. Ik kon alles weer! Computeren was geen probleem meer. Geen nachten meer slecht slapen door de pijnklachten. Eindelijk weer de mogelijkheid om alles te doen wat ik wil. Ik had mijn leven weer volledig terug.

En hier ben ik dan

Ondanks de medische diagnose die er op mij geplakt was, bleef ik geloven dat er mogelijkheid was om van de klachten af te komen. Nu ik terug kijk, ben ik blij dat ik deze heftige periode heb mogen mee maken. Het heeft absoluut de passie aangewakkerd om me in te zetten om anderen te helpen met onze meditatie methode.

En hier ben ik dan. Mijn nieuwe ik.