We leven meestal vanuit ons verleden

Creëer je eigen toekomst -dat klinkt altijd erg magisch, maar dat is het niet. Het is een proces waarbij je, met beide voeten op de grond, jouw oude conditioneringen overstijgt, om op een frisse manier in het leven te gaan staan. Hierbij kun jij je brein gebruiken om zichzelf te veranderen en nieuwe patronen in te slijpen in je onderbewustzijn. Hierdoor leef je niet meer uit het verleden, maar vanuit een visie.

Je brein is een afspiegeling van je verleden. De groeven van het brein zijn gevuld met jouw herinneringen, jouw ervaringen en jouw waarden en normen. Het bevat jouw onbewuste reacties, oordelen, vooroordelen en meningen. Al deze informatie is er in de loop van jouw leven ingeslepen, door te leren, leven en opgevoed te worden. Het is een verzameling van neurale netwerken die een afspiegeling is van wie jij bent, hoe jij denkt, voelt en doet. Het is de bril waarmee je jouw realiteit waarneemt. Het is de filter waardoor alle waarnemingen van je zintuigen heen komen.

In dit opzicht nemen we dus ons leven tot ons via de blik van ons verleden. We nemen beslissingen hier op gebaseerd. Hierdoor wordt onze toekomst min of meer een herhaling van ons verleden, omdat we altijd vanuit dezelfde kaders blijven denken, voelen en doen. En was het niet Einstein die zei dat het waanzin is om keer op keer het zelfde te blijven doen, maar wel nieuwe uitkomsten te verwachten?

Creëer je eigen toekomst

Dan volgt de logische vraag: hoe creëer je dan werkelijk een nieuwe toekomst? Hoe treed je buiten deze kaders en leef je werkelijk out-of-the-box? Hoe overstijg jij jouw conditioneringen?

Dit kan dus alleen als jij jouw onderbewuste brein weet te overstijgen. Als het je lukt nieuwe neurale netwerken te installeren die los staan van jouw verleden. Mind hacking is daar een hele mooie methode voor. Creëer je eigen toekomst door jouw brein te herprogrammeren en te functioneren zoals jouw ideale toekomst dat nodig heeft.

Pas het laatste decennium is er bekend geworden hoe veranderbaar het brein eigenlijk is. Men noemt dit neuroplasticiteit. Het brein kan bestaande neurale netwerken afbreken en deze vervangen door nieuwe. Je brein kan dus fysiek veranderen en andere constellaties van hersencellen creëren. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een herseninfarct, waar na verloop van tijd andere delen van het brein de verloren gegane functies gaan overnemen. Of nog simpeler, op het moment dat jij iets nieuws leert, maken jouw hersenen nieuwe verbindingen aan en zo wordt er informatie toegevoegd aan de architectuur van jouw brein.

Verander zelf de architectuur van je brein

Voor je brein maakt het echter niet uit of je een daadwerkelijke ervaring hebt, of een dat het een gevisualiseerde of virtuele ervaring is. Wat er neurologisch gebeurt, is precies het zelfde. Bepaalde netwerken beginnen in beide gevallen te vuren en we creëren nieuwe herinneringen. Als je het brein bekijkt van mensen die piano spelen en deze vergelijkt met mensen die enkele weken alleen maar hebben gevisualiseerd piano te spelen, dan zie qua hersenactiviteit en neurale verbindingen geen verschil. Sterker nog, mensen die visualiseren dat ze gewichten heffen, ontwikkelen meer spierkracht zonder maar één vinger uit te steken.

Dus wat nu als je in een diepe staat van ontspanning en ontvankelijkheid je aandacht van jouw verleden afhaalt, jij je eigen identiteit vergeet en los komt van wat je denkt, voelt en doet? Wat nu als je in deze blanco staat van zijn gaat visualiseren hoe een ideale, toekomstige jij er uit zou zien? Los van alle oude conditioneringen, volledig out-of-the-box. Wat nu als jij jouw brein nieuwe neurale netwerken laat aanmaken, die een reflectie zijn van jouw gewenste toekomst, in plaats van een grijsgedraaide herinnering van jouw verleden?

Wat je nu aan het doen bent is mind hacking. Je slijpt nieuwe informatie in het landschap van je wonderbaarlijke brein die vanuit een nieuwe invalshoek gaat opereren. Je zet een nieuwe bril op waarmee je in het hier en nu beslissingen neemt, denkt, voelt en doet. Creëer je eigen toekomst door oude conditioneringen te overstijgen en je brein te trainen te worden zoals je wilt zijn.

Doe ook mee

Wil je ook leren hoe je dit praktisch en effectief doet? Doe ook mee met één van onze trainingen. Of lees meer over onze meditatie methode.